Fyrverkeri & Hundar - 10 goda råd

HUNDKURSER & FÖRELÄSNINGAR

Nyfiken på kurs? Vi har nya startdatum löpande Läs mer

Hundkurser sommar 2017 - hösten kurser är under planering!

Vi finns i Helsingborg, Lund, Malmö & Köpenhamn - alla raser är välkomna på våra kurser!

FYRVERKERI & HUNDAR - 10 goda råd

 

Hur kan du förbereda din hund inför nyår mot

smällare och fyrverkeri?

10 Goda råd!

 

 

Har du en hund som är känslig mot olika ljud bör du redan sist i november/först i december börja förbereda din hund inför nyårsafton. Värker din hund inte till att bry sig kan det fortfarande vara en bra ide att vänja hunden till dessa ljud. Det är inte ovanligt under denna tid att vissa hundar springer bort i panik, så som en ansvarig hundägare bör du se till att förbereda och underlätta denna tid för din fyrbenta vän.

 

1.Skaffa en cd med olika ljud av fyrverkeri och smällare. Denna sätter du på redan sist i november eller först i december och spelar om och om igen, på mycket LÅGT nivå (inte bare 1 gång, men gärna flera timmar om dagen – detta för att hunden ska upptäcka jamen här händer jo ingenting, du kan till och med ge hunden uppgifter som att leta godis under tiden).

 

2.Efter ett tag när hunden inte verkar bry sig – öka hela tiden ljudnivån lite gran och gör exakt som innan – syftet är att hunden upptäcker med tiden att här händer jo inget farligt, även om det låter (var uppmärksam på att detta händer över flera dagar – inte bara på en och samma dag).

 

3.Om din hund under denna tid har visat mycket rädsla (ligger konstant och skakar, försätter att vara konstant orolig) då kanske du ska tänka på att ta kontakt med din veterinär, och få något som är lugnande för hunden – idag går det också att handla en del lugnande medel utan recept, fast tänk på att det kan vara olika hur hundarna reagerar mot det.

 

4.Är din hund rädd eller blir rädd när det plötslig smäller, så gör ingen stor affär ut av det – fortsätt att vara lugn. Ynka inte hunden – du kan också försöka avleda och kasta 10 godissar i huvudet på hunden och låta den leta upp det. En hund som var lite känslig lärde sig att varje gång det smällde, så kom där godis! Precis som ”klick” = godis!....Fast är din hund livrädd och vill inte ta godis i dessa situationer, så är det annat som gäller.

 

5.Ha alltid hunden kopplad ute på promenaderna i denna tid. Många lösa hundar blir livrädda och springer iväg – men eftersom det ofta smäller överallt och låtarna är svåra att lokalisera för hunden, springer den oftast för livet och i värsta fall kan du bli av med din kompis. Tänk också på, att även om din hund normalt är duktig på inkallning, fungerar den oftast inte i detta läge eftersom hunden är livrädd.

 

6.Se till att du inte är ute att promenera när det låter som mest – försök planera dina promenader och tala gärna om för dina omgivningar att din hund inte tycker om fyrverkeri och mår dåligt av detta.

 

7.Var uppmärksam på att bara för att din hund ar skottfast betyder det inte, det att den inte kan vara livrädd för fyrverkeri.

 

8.Planera december månad noggrant – är din hund mycket rädd låt den inta vara ensam hemma när det smällar som mest – har du dagmatte eller har hunden på dagis kom ihåg att tala om att hunden inte tycker om fyrverkeri. Tala gärna om för dom hur hunden reagerar samt vad du brukar göra.

 

9.Se till att hunden under nyårshelgen blir rastat på tider var det smällar som minst. Ta INTE hunden med ut för att titta på fyrverkeri för att du tror det kan bli bättra – aktivera gärna hunden mer i denna period, en hund som är mer trött och nöjd har lättare vid att reagera mindre än en hund som har massor av överskottsenergi.

 

10.Låt ALDRIG hunden vara ensam hemma nyårskvällen. Ha något gott under kvällen som hunden kan tugga på….alltså inte vanliga tråkiga hudben – vi pratar om bästa benen - rå eller torkade ben! Eller bjud på aktiveringsleksaken fylld med smaskigt leverpastej eller mjukost… Ha på tv ‘en samt musik i olika rum, dra för persienner och rullgardiner…Eller – du kanske ganska enkelt tar familjen och kompisarna med bor från staden och håller nyår långt ute på landet.

 

Lycka till :-) /Karina M. Nielsen You & Your Dog- Have fun!

 

Vi finns även på också facebook - titta förbi och få fler råd – GILLA OSS!

 

 

Hundar & Fyrverkeri

Bild på väg

Bild på väg

Bild på väg

Följ också med på våra andra hemsidor:

www.anizooma.com & www.conferencesspeakersandevents.se

Innehavere är gödkänd för F-skatt

Karina M. Nielsen

Tel:(+46) 0760 284 251 Senast uppdaterad 1 januari 2018

E-post: karina@youandyourdog-havefun.se

 

Vi har lokal hos:

Helsingborg: Hävertgatan 33 hos DJURRIKET

Lund: Storegård Hundpark hos Vet. Cecilie Brahme Storegårdsvägen 5, Bjärred & Lund City.

 

Copyright © 2011 - 2017 All Rights Reserved You & Your Dog - have fun!